Uitvaartwensen in kaart brengen

De uitvaart is een onderwerp waar we niet graag over spreken en over nadenken. We vertonen hierbij vaak struisvogelgedrag. Het is van groot belang, dat je er wel vooraf bij stil staat. Zodat je keuzes zelf in de hand hebt en nabestaanden een idee hebben van jouw uitvaartwensen en niet in het duister hoeven te tasten na jouw overlijden. Als je het goed op papier hebt, is het voor je nabestaanden ook weer een zorg minder in de toch al verdrietige periode waar ze dan doorheen gaan.

Je wensen vastleggen kan je op verschillende manieren:

  • Testament
  • Levenstestament
  • Codicil
  • Wilsbeschikking
  • Uitvaartwensenformulier

Naast het vastleggen van je uitvaartwensen is het ook van belang, dat het voor je nabestaanden duidelijk is of je na je overlijden je organen en/of weefsels wil doneren of niet. Dit kun je voorafgaand aan je overlijden bij leven regelen via het Donorregister.

Als je dit bij leven niet zelf regelt, dan kom je na een aantal oproepen vanuit de Overheid zonder tegenreactie als 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie' in het Donorregister te staan. Dit betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Uiteraard bespreekt een arts in het ziekenhuis dit met je familie. Als je familie heel zeker weet en kan toelichten aan de arts, dat je echt geen donor wilde worden, dan word je ook geen donor. Het is belangrijk dat je partner, kinderen en familie weten wat je keuze is. En uiteraard dat je je keuze invult.