Tijdens het leven kom je of je nu jong of oud bent in aanraking met verlies. Ook ik ben tijdens mijn leven tot nu toe helaas al meerdere malen in aanraking gekomen met verlies. Hierbij spreek ik over verlies in allerlei verschillende vormen, dus niet alleen het verlies door een overlijden.

 

Al jaren heb ik een bovengemiddelde interesse voor de uitvaartbranche en nabestaanden. Door eigen ervaringen met verlies op dit gebied werd mijn interesse nog verder aangewakkerd, waarbij ik tijdens een vakantie in de bergen tot inzicht kwam, dat ik er iets mee moest gaan doen naast mijn huidige werk in de mediabranche. Dit vraagstuk hield mij al zo’n lange tijd bezig, dus bij terugkomst ben ik mij er in gaan verdiepen.

 

In 2019 heb ik een aantal verschillende soorten opleidingen gevolgd, waarbij ik van mening ben, dat deze zorgen voor een goed fundament om mij binnen dit vakgebied te gaan bewegen. Ik heb de opleiding Professional Organizer bij Organizing Works, een opleiding tot Uitvaartverzorger en een opleiding Nabestaandenzorg bij Terra Zorg in Rouw gevolgd. Door deze opleidingen heb ik veel kennis opgedaan.

 

Ook al denk je na het zwartste moment van verlies in je leven, dat je niet verder kunt. Je zal ervaren dat het gewone leven in je omgeving doorgaat ondanks jouw verdriet. Het is dan prettig om iemand in je omgeving te hebben die jou zal zien. Met hulp zal je zien, dat je op basis van je eigen veerkracht en je houvast, je je weg weer zult gaan vinden ondanks de golven van rouw en verlies die over je heen komen. Ik vergelijk het altijd zelf met de zee en een schaduw, de ene keer zijn de golven hoog, soms zijn er geen en zo is het ook met rouw, soms word je er door overspoeld, maar op andere momenten dan zijn de golven weg. Hetzelfde geldt als met zon en schaduw, het verlies is er, alleen niet altijd op de voorgrond, maar het kan er ineens zijn als een schaduw. Die is ook altijd bij je als het licht op een bepaalde manier op je valt.

 

Ik heb zelf gemerkt, dat een goed afscheid en het goed organiseren van de zaken na een overlijden er voor zorgen, dat je tijd kunt vinden om te rouwen. Want tijd om te rouwen heb je na een verlies echt nodig. Men zegt ook wel, dat rouwen, hard werken is om het verlies te leren integreren in je ‘nieuwe’ leven zonder je naaste.

 

Ik zou je graag helpen om je te laten inzien, dat ook jij verder kunt na verlies, ook al kun je je dit vooralsnog niet indenken. Laat Linda Haring als nabestaandenbegeleider je rots in de branding zijn!

Foto Linda Haring