Nabestaandenzorg

Op zoek naar meer informatie over nabestaandenzorg? Of ben je geïnteresseerd in wat nabestaandenzorg voor jou zou kunnen betekenen? Je leest alles hier.

Lees meer »

Nabestaandenbegeleider Linda Persoonlijk

In dit blog een toelichting over mijn motivatie en drijfveren waarom ik mijn bedrijf gestart ben en waarin je kunt vinden waar ik waarde aan hecht wanneer ik mensen ondersteun bij de papierwinkel na overlijden, het in kaart brengen van wensen voor overlijden of bij het opruimen van spullen bij leven of na de dood.

Lees meer »

Nabestaanden ontzorgen - Deel I

Op veel belangrijke zaken in het leven bereiden mensen zich voor, zoals bijvoorbeeld voor het kopen van een huis, wanneer men gaat trouwen of wanneer er een baby verwacht wordt.

Lees meer »

Nabestaanden ontzorgen - Deel II

Wanneer iemand overleden is, volgt al snel de keuze begraven of cremeren (als iemand zijn of haar lichaam niet aan de wetenschap ter beschikking heeft gesteld). Als iemand zijn of haar uitvaartwensen vastgelegd heeft, is het duidelijk. Wanneer dit niet het geval is, zal de keuze door de nabestaanden gemaakt moeten worden.

Lees meer »

Nabestaanden ontzorgen - Uitvaartwensen vastleggen

Gepubliceerd op 16 januari 2022 om 21:45

Vastleggen van uitvaartwensen

 

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat veel mensen de dood een moeilijk bespreekbaar onderwerp vinden. Hierdoor schuift men het onderwerp vaak vooruit met de gedachte: “Het komt wel een keer”.

In 2021 overleden er gemiddeld 3.251 mensen (Bron: CBS). Deze mensen laten vaak één of meerdere mensen achter. Hoe prettig zou het niet voor deze nabestaanden zijn als zij geen vragen hebben ten aanzien van de laatste wensen van de overledene. Er komt namelijk al genoeg op ze af na een overlijden. Niet alleen het regelen van een uitvaart, maar daarna ook de afhandeling van de nalatenschap en allerlei andere administratieve en praktische zaken waar je mee te maken krijgt.

Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

Hoe kun je je naasten helpen hierbij, door de dood bespreekbaar te maken en aan te geven hoe jij jouw uitvaart graag zou willen zien op het moment dat het zo ver is. Om de drempel minder groot te maken kun je het in eerste instantie onderling bespreken. Daarnaast kun je je uitvaartwensen ook vastleggen op papier of digitaal. Wanneer je dit doet, ontzorg je je nabestaanden op het moment, dat ze het al moeilijk genoeg hebben. Het vastleggen van de uitvaartwensen kan ze rust geven, de bevestiging dat ze een afscheid verzorgen in lijn met jouw wensen, maar ook duidelijkheid.

 

Waar moet je aan denken wat je kunt vastleggen in uitvaartwensen? Je kunt denken aan bijvoorbeeld de volgende zaken:

  • Wil je begraven of gecremeerd worden of stel je je lichaam ter beschikking aan de wetenschap?
  • Wil je opgebaard worden?
  • Wat voor een kist of wade wil je?
  • Hoe dient je rouwkaart eruit te zien of de advertentie in de krant n.a.v. jouw overlijden?
  • Waar wil je je uitvaart houden?
  • Wil je bloemen? En in een specifieke kleur of misschien geen bloemen?
  • Hoe wil je vervoerd worden, in een traditionele rouwauto of anders?
  • Wat voor een muziek mag er gespeeld worden tijdens jouw afscheid?
  • Mogen er sprekers zijn of heb je dit liever niet?
  • Wil je koffie en cake of liever een borrel en borrelhapjes?
  • Enzovoort

Rouwondersteuning

Wanneer je een dierbare verliest, staat de wereld stil voor je, ongeacht of dit een plots verlies is geweest of iets wat je al langere tijd zag aankomen. Na de uitvaart, een periode waarin er vaak veel steun uit de omgeving is, volgt daarna de stilte en het missen.

Lees meer »

Digitale nalatenschap

86% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder is dagelijks online

 

In 2019 maakte volgens het CBS 97% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder gebruik van internet en bijna 88% hiervan is dagelijks online. Slechts 6% van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder maakt geen gebruik van het internet.

 

Dit houdt in, dat mensen zoals jij en ik gebruik maken van internet op een uitzondering daar gelaten. Wie gebruik maakt van internet, kan informatie opzoeken, mailen of andere vormen van communicatie met anderen hebben (bijvoorbeeld via social media, zoals Meta (Facebook en Instagram), X, Snapchat etc.). Je kunt het internet ook voor werk gebruiken, voor internet- of mobiel bankieren, om online boodschappen te doen of online te winkelen, maar ook voor gamen of het spelen van een spelletje. Ook voor het luisteren van muziek of het kijken van een film of serie wordt het internet gebruikt.

Lees meer »