Nabestaandenzorg

Gepubliceerd op 3 augustus 2020 om 23:50

Op zoek naar meer informatie over nabestaandenzorg? Of ben je geïnteresseerd in wat nabestaandenzorg voor jou zou kunnen betekenen? Je leest alles hier.

 

Veel mensen hebben geen idee wat ze allemaal moeten doen en regelen als er iemand  overleden is. Als ze al een idee hebben, staat hun hoofd er op dat moment vaak niet naar en zullen ze toch in de regelmodus moeten gaan. Men schakelt daarom dan ook vaak de hulp van een uitvaartondernemer in om de uitvaart te verzorgen, zodat men zelf ontlast wordt.

 

Wat veel mensen niet weten, is dat er ook hulp bestaat voor zaken die na een overlijden ook nog op je af gaan komen. Zoals zaken ten aanzien van erven, verdelen, administratie en opruimen.

 

De naam van deze hulp heet nabestaandenzorg. Het gaat hierbij om een tweeledige hulpverlening. Enerzijds op het gebied van de zakelijke afwikkeling en anderzijds betreffende de emotionele ondersteuning. Hieronder lees je wat nabestaandenzorg voor jou kan betekenen.

Foto PUUUR Photography

Wat betekent nabestaandenzorg voor mij?

Door de onbekendheid van nabestaandenzorg, heeft men geen idee, waar je hulp bij kunt krijgen, als je nog zaken na de uitvaart van je dierbare moet regelen op administratief en praktisch vlak.

Hieronder lees je enkele zaken waar nabestaandenzorg zich onder andere op richt.

Praktische en administratieve ondersteuning

Hulp bij praktische en administratieve zaken waarmee je na een overlijden te maken kan krijgen. Dit kunnen zaken zijn onder andere op het gebied van:

 • Erfrecht en nalatenschappen
 • Verzekeringen
 • Pensioenen
 • Belastingen
 • Bankzaken
 • Notaris
 • Zorg en huisvesting
 • Leegmaken van de woning en/of kamer
 • Melding van het overlijden aan verschillende instanties
 • Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen
 • Social media accounts
 • Enzovoort

 

Emotionele begeleiding

Naast hulp bij het regelwerk is het ook van belang, dat er een luisterend oor geboden wordt tijdens de moeilijke tijd die de nabestaande doormaakt. Er wordt samen gekeken naar een manier om het leven weer vorm te gaan geven. Hoe pak je bijvoorbeeld na jaren samen alleen de draad weer op? Hoe ga je om met het verdriet, het gemis en de veranderde situatie? Hierbij is een helpende hand vaak zeer welkom.

 

Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke situatie. Je kunt niet alleen jouw verhaal kwijt, maar je krijgt ook tips en ondersteuning om de draad van het leven weer op te pakken. Ondanks dat het verdriet en gemis niet weggenomen kunnen worden.

 

Het woord nabestaandenzorg geeft een beeld, dat je alleen als nabestaande(n) hulp kunt krijgen, maar je kunt ook hulp zoeken voorafgaand aan een overlijden. Denk hierbij aan het op papier zetten van de wensen rondom je uitvaart of alvast hulp krijgen bij het opruimen van je woning. Ook kan er een rol gespeeld worden bij je uitvaart zelf in de vorm van begeleiding of spreken tijdens de uitvaart.

 

Het belangrijkste is, dat je weet dat je er niet alleen voor staat en er iemand voor je is, die je helpt om je door een moeilijke tijd heen te slepen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.