Rouwondersteuning

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 23:45

Wanneer je een dierbare verliest, staat de wereld stil voor je, ongeacht of dit een plots verlies is geweest of iets wat je al langere tijd zag aankomen. Na de uitvaart, een periode waarin er vaak veel steun uit de omgeving is, volgt daarna de stilte en het missen.


De wereld hoe die was is ineens anders en niets lijkt meer hetzelfde. Allerlei gevoelens kunnen op je pad komen, zoals bijvoorbeeld ongeloof, boosheid, maar ook opluchting, vragen waarom, schuldgevoel, onmacht, lichamelijke klachten en nog vele andere gevoelens. Ieder mens is anders en ieder mens rouwt anders. Een ieder doet dit op zijn eigen manier, waarbij niets goed en niets fout is. Besef je daarom dan ook goed, dat het niet gek is, als je boos bent na een overlijden of een andere emotie hebt. Dit zijn gevoelens die erbij horen.


Als je twijfelt of hulp nodig hebt, ga dan op zoek naar iemand die er voor je kan zijn. Er zijn mensen die je kunnen ondersteunen tijdens het rouwproces. Bel eens met iemand die er in gespecialiseerd is, zodat zij kunnen kijken hoe het met je gaat. Wees je ervan bewust, dat een rouwproces wisselend kan verlopen. Vergelijk het met de zee, de ene keer woest, de andere keer kalm, dan ineens weer golven, zo is het ook met rouwen.


Wees je er van bewust, dat er mensen zijn die je kunnen helpen, als je een probleem hebt met je auto ga je ook naar de garage of als je een juridisch probleem hebt, zoek je ook hulp bij de rechtsbijstand of een advocaat en bij een blessure ga je ook naar fysio. Ook op het gebied van rouw en verlies kan het handig zijn om voor 'onderhoud' in gesprek met iemand te gaan die jouw verdriet herkent en erkent.


Kijk wat voor jou prettig is, iemand die bij je thuis langskomt, een wandeling maken, afspreken in een koffiebar of op een andere locatie waar jij je thuis of op je gemak voelt.


Bel of mail gerust als je een luisterend oor zoekt op het gebied van rouw en verlies. Op je pad loop ik graag een stukje mee, zodat je daarna weer zelf verder kunt.

Zee - PUUUR Photography Sylvia Fransen Zandvoort https://www.puuurphotography.com

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.